Ovesné vločky

17. května 2008 v 16:39 | Lusy Loose |  Jídlo
Ovesné vločky jsou balzámem na nervy a mimořádně cennou potravinou, ale někdy neprávem opomíjenou.

Historie ovsa sahá až do raného středověku, kdy jeho výhody objevili Slované. Je ze všech obilovin nejmladší, má krátkou vegetační dobu a dnes se ho na světě pěstuje na 50 druhů.
(A jak jsou koně po ovsu bujní, zdraví a s lesklou srstí…!!!)

Co je v nich dobrého?

Vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek a následným mačkáním nebo mletím na jemnější vločky. Je v nich přibližně 66,5 % sacharidů (těch složených), 14,4 % bílkovin, 6,8 % tuku a 12% vlákniny. Jsou tedy skvělým snídaňovým zdrojem energie.
Právě kvůli obsahu tuku nemají dlouhou skladovatelnost a snadno žluknou. V kuchyni je tedy musíme skladovat pečlivě a kontrolovat jejich kvalitu.
Obsahují mnoho železa, vápníku, hořčíku, fosforu a zinku. Mají také hodně vitamínů skupiny B a lecitinu, který přispívá ke zlepšení paměti.

Léčí
Mají uklidňující účinek, pomáhají léčit neurózy a zmírňují účinky stresu. Snižují hladinu cholesterolu a prospívají i diabetikům, neboť stabilizují hladinu krevního cukru. Což je dobré nejen pro diabetiky, protože stabilní hladina cukru v krvi nás chrání od nepřekonatelné chuti na sladké.

Pro obsah vlákniny jsou doporučovány při zácpě, hemeroidech či poruchách trávení. Jsou lehce stravitelné. Pomáhají udržovat v pořádku střevní sliznici. Navíc navozují pocit sytosti, takže člověk méně jí a díky tomu hubne.
Využívá se při léčbě ekzému, při kožních onemocněních, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, snižují riziko cévních chorob a infarktu.
Je známý pro svoji posilující schopnost, vločky jsou vhodnou potravinou při rekonvalescenci, při jarní či jakékoliv jiné únavě.

Dobré na pleť i na sex
V kuchyni mají všestranné využití, na sladko, na slano. Dělá se z nich vánoční cukroví i nádivky do masa. Navíc malé množství namočených pomletých či jemných vloček nahradí vejce, neboť nádivku spojuje.

Jsou přídavkem též v kosmetice, kdy vyhlazují pleť a vyživují ji.

A na závěr: Údajně jsou ovesné vločky výtečným přírodním afrodisiakem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 leela leela | Web | 17. května 2008 v 18:59 | Reagovat

ja milujem vlocky... len to ma taky hacik, ze z nich hrozne priberam :o(( tak ich papat nemoozem..

2 helpme helpme | Web | 17. května 2008 v 22:27 | Reagovat

Ahojky.Já vločky taky miluju, jedla bych je klidně celý den..Ale vzhledem k jejich kalorické hodnotě si to nemůžu dovolit..:(

3 alone kajis alone kajis | Web | 18. května 2008 v 9:38 | Reagovat

jj vlocky 4ever! :)) nechces spratelit?

4 slupinka slupinka | Web | 18. května 2008 v 10:32 | Reagovat

jj prave sem je posnidala a jsem uplne plna...spratelis?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.